Αναβάθμιση υπολογιστή γιατί την κάνουμε και πότε

Γιατί αναβάθμιση

Με δεδομένο ότι όλοι οι σταθεροί υπολογιστές έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, αλλά και το μεγάλο πλεονέκτημα ότι αν κάτι καεί, εύκολα και κυρίως φθηνά, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε, η λύση της αναβάθμισης, είναι πάντα μια καλή λύση που στόχο έχει να κρατάει στο παιχνίδι το παλιό μας μηχάνημα, κάνοντάς μας οικονομία, αφού αλλάζουμε μόνο κάποια τμήματα του υπολογιστή, ενώ αξιοποιούμε όλα τα υπόλοιπα.

Κύρια Μνήμη ή μνήμη τυχαίας προσπέλασης (RAM)

Αναβάθμιση υπολογιστή γιατί την κάνουμε και πότε kpyxhx

Αναβάθμιση υπολογιστή γιατί την κάνουμε και πότε

Όσο και αν ακούγεται περίεργο, η κύρια μνήμη του υπολογιστή μας, η γνωστή RAM ή μνήμη τυχαίας προσπέλασης, είναι το σημαντικότερο part του υπολογιστή, όσον αφορά την ταχύτητα και απόδοση, και όχι ο επεξεργαστής, όπως κάποιοι νομίζουν.

Τα συστήματα έχουν (ειδικά όταν παλιώσουν) ένα σοβαρό πρόβλημα, το γνωστό κόλλημα, το φαινόμενο δηλαδή, να δίνουμε μια εντολή και να περιμένουμε ώρες για να εκτελεστεί. Αυτό είναι καθαρά πρόβλημα μνήμης, και σημαίνει ότι πρέπει να προσθέσουμε κάποια GB ακόμα, αν θέλουμε να ανακτήσει το σύστημα  μας την αρχική του ταχύτητα.

Αυτό συμβαίνει γιατί είτε χρησιμοποιούμε νεώτερο λειτουργικό από εκείνο με το οποίο αγοράσαμε τον υπολογιστή μας ή γιατί χρησιμοποιούμε κάποιες νεώτερες εφαρμογές οι οποίες έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις. Αν το σύστημά μας χρησιμοποιεί μνήμες τεχνολογίας DDR 2 και πάνω, τότε αξίζει η επένδυση, αν όχι, η μοναδική λύση είναι η ανακύκλωση, χωρίς συζήτηση! Μπορείτε να δείτε περισσότερα για τις μνήμες στη σχετική σελίδα μας. Αναβάθμιση υπολογιστή γιατί την κάνουμε και πότεότε

Αντικατάσταση επεξεργαστή CPU

Αναβάθμιση υπολογιστή γιατί την κάνουμε και πότε Core i7_Logo

Αναβάθμιση υπολογιστή γιατί την κάνουμε και πότε

Μια κίνηση που μπορούμε να κάνουμε για να αυξήσουμε την ταχύτητα επεξεργασίας, είναι η αντικατάσταση της CPU με μια πιο γρήγορη. Η ισχύς του επεξεργαστή εξαρτάται από την ταχύτητα του, δηλαδή από τους κύκλους που μπορεί να ολοκληρώσει, μέσα στη μονάδα του χρόνου. Η μονάδα μέτρησης είναι τα GHz.

Αν η ταχύτητα του δικού μας επεξεργαστή είναι 1,8 ή 2,2 GHz και τον αντικαταστήσουμε με έναν ο οποίος κινείται με ταχύτητα 3,0 GHz ή και μεγαλύτερο, εννοείται ότι θα έχουμε μια βελτίωση, αφού έχουμε βέβαια εξασφαλίσει την επάρκεια του συστήματός μας σε μνήμη. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η ταχύτερη CPU παίζει ρόλο μόνο σε συγκεκριμένες λειτουργίες, όταν θέλουμε να αλλάξουμε τη μορφή κάποιου αρχείου Video πχ, όπου τότε από τον επεξεργαστή περνάνε όλα τα καρέ της ταινίας ένα προς ένα, για επεξεργασία, οπότε είναι λογικό εκεί να χρειαζόμαστε μεγάλη ταχύτητα. Όμως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό μιας CPU είναι η εσωτερική ή κρυφή της μνήμη, πιο γνωστή και ως cache.

Η cache είναι ένα ξεχωριστό κύκλωμα στατικής και όχι δυναμικής μνήμης, όπου εκεί με βάση την αρχή της τοπικότητας, ο επεξεργαστής αποθηκεύει τα δεδομένα που θα επεξεργαστεί αμέσως μετά. Αυτή η λειτουργία επιφέρει μεγάλη οικονομία χρόνου, γιατί έτσι η ALU (αριθμητική και λογική μονάδα), που επεξεργάζεται τα δεδομένα πριν τα τοποθετήσει στους καταχωρητές αποτελεσμάτων, δεν χρειάζεται να περιμένει μέχρι να έρθουν νέα δεδομένα από τη RAM, αφού τα έχει ήδη αποθηκευμένα δίπλα της στην ίδια πλακέτα. Αυτή η μνήμη όμως απαιτεί σε συγκεκριμένη διάταξη συνήθως 5 έως 6 πυκνωτές ανά ημιαγωγό, οπότε είναι πολύ ακριβή, Δυο επεξεργαστές που κινούνται με ίδια GHz μπορεί να έχουν διπλή ή και τριπλή τιμή ο ένας από τον άλλον μόνο από αυτή τη διαφορά.

Αν ο επεξεργαστής μας εδράζεται σε socket 775 ή και νεώτερο και μπορεί να φιλοξενήσει επεξεργαστή δύο πυρήνων τουλάχιστον, (από το 2007 και ύστερα), αξίζει να τον αντικαταστήσουμε. Με αυτή την αντικατάσταση μπορούμε, αν ο επεξεργαστής μας ήταν κατασκευασμένος σε λιθογραφία 90 nm (νανόμετρα), να τον αντικαταστήσουμε με έναν όχι μόνο ταχύτερο και με μεγαλύτερη cachs, αλλά και λιθογραφίας 45 nm, που σημαίνει, περισσότεροι ημιαγωγοί μέσα στο κύκλωμα, χαμηλότερη θερμοκρασία, αλλά και οικονομία σε ρεύμα!!! Για την καλύτερη πληροφόρησή σας αξίζει να αναφέρουμε ότι οι επεξεργαστές των 3 τελευταίων ετών, εδράζονται σε sockets 1150, 1151, 1155 και 1156 (αν μιλάμε για intel) και κατασκευάζονται σε λιθογραφία 32 nm και οι τελευταίοι σε λιθογραφία 22 nm!!!   Αναβάθμιση υπολογιστή γιατί την κάνουμε και πότε

Αντικατάσταση κάρτας γραφικών (GPU)

Αναβάθμιση υπολογιστή γιατί την κάνουμε και πότε nvidia-geforce-8800-gts

Αναβάθμιση υπολογιστή γιατί την κάνουμε και πότε

Η αντικατάσταση της κάρτας γραφικών είναι από τις κινήσεις που κάνουν μόνο οι γραφίστες και οι gamers και συνήθως δεν αφορά βλάβη ή αναβάθμιση με την κλασική έννοια του όρου, αλλά περισσότερο προσθήκη ενός αξεσουάρ.

Η αλλαγή της GPU δεν γίνεται αν ο υπολογιστής είναι παλιός, το αντίθετο μάλιστα, τις περισσότερες φορές γίνεται σε καινούργια μηχανήματα, γιατί οι εταιρείες ανάπτυξης Video Games, εξελίσσουν τα γραφικά τους με μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα σχετικά πρόσφατες και δυνατές κάρτες, να μην μπορούν να παίξουν νέα παιχνίδια στα οποία είναι ανάγκη να αποδίδονται πολλά καρέ ανά δευτερόλεπτο, προς χάριν της ομαλής μετάβασης από σκηνή σε σκηνή, καθώς και τρισδιάστατα επιταχυνόμενα γραφικά. Στη σελίδα του site μας “κάρτα γραφικών” θα μπορέσετε να δείτε περισσότερα πράγματα για το θέμα, αλλά αν χρειάζεστε καθοδήγηση προκειμένου να προχωρήσετε σε κάποια αναβάθμιση GPU μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερα.βάθμιση υπολογιστή γιατί την κάνουμε και πότε

Αναβάθμιση τροφοδοτικού

Αναβάθμιση υπολογιστή γιατί την κάνουμε και πότε 1-trofodotiko

Αναβάθμιση υπολογιστή γιατί την κάνουμε και πότε

Το τροφοδοτικό όσο και αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι δε χρειάζεται αναβάθμιση, αφού το σύστημα λειτουργεί, παρ όλα αυτά σε πολλές περιπτώσεις η αναβάθμιση του κρίνεται αναγκαία ίσως περισσότερο από οποιουδήποτε άλλου part, επάνω στον Η/Υ μας.

Η αγορά ενός υπολογιστή ‘έτοιμου’ από κάποιο πολυκατάστημα υπολογιστών ή ηλεκτρονικών ειδών, τις περισσότερες φορές, σημαίνει ότι όλα βρίσκονται στο όριο, προκειμένου να νικηθεί ο ανταγωνισμός. Αυτά τα καταστήματα προβάλουν χαρακτηριστικά που είναι πολύ γνωστά στον κόσμο, όπως πχ τον επεξεργαστή, την κάρτα γραφικών, ή τη RAM, και καθόλου άλλα τμήματα του υπολογιστή, όπως το τροφοδοτικό, το ίδιο το κουτί, ή τα drive.

Όμως και το κουτί παίζει ρόλο σε μια μελλοντική αναβάθμιση, (περιορισμοί χώρου για μεγαλύτερη μητρική, περισσότερους δίσκους HDD, ή εξωτερικές εμπρόσθιες θύρες USB 3) και τα drive, αν δεν είναι duble layer και το τροφοδοτικό αν δεν είναι αξιόπιστο, αθόρυβο, και με περίσσευμα τροφοδοσίας για πιθανή μελλοντική προσθήκη περιφερειακών, η αναβαθμίσεις τύπου GPU. Αν το τροφοδοτικό μας κάλυπτε οριακά το αρχικό σύστημα, η προσθήκη καρτών pci, όπως κάρτα ήχου, γραφικών, usb3, ή ακόμα και δίσκων HDD, κάνει την αντικατάστασή του με ένα μεγαλύτερο, επιβεβλημένη.

Η λογική ότι αν δεν είναι αρκετό το ρεύμα, τότε το σύστημα, το πολύ πολύ θα σταματήσει να δουλεύει, στους υπολογιστές δεν ισχύει καθόλου. Αν το σύστημά μας παρουσιάσει έλλειμμα τροφοδοσίας, τότε θα κάψει κάτι. Αυτό που καίγεται συνήθως είναι ο σκληρός δίσκος, αλλά μπορεί να καεί και οτιδήποτε άλλο, πριν στο τέλος καεί και το ίδιο το τροφοδοτικό από υπερθέρμανση, λόγω της λειτουργίας του στο όριο!!! Αν έχετε κατά νου να αναβαθμίσετε τον υπολογιστή σας, ριζικά ή έστω και μεμονωμένα, επικοινωνήστε μαζί μας, είτε για να το αναλάβουμε ή για να σας καθοδηγήσουμε. Περισσότερα για το θέμα “τροφοδοτικό”, μπορείτε να βρείτε στη σχετική σελίδα μας.  Αναβάθμιση υπολογιστή γιατί την κάνουμε και πότε

Αλλαγή κουτιού υπολογιστή

Η αλλαγή του κουτιού του υπολογιστή, σίγουρα είναι κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια και γίνεται μόνο αν έχουν αχρηστευτείkouti-pc οι εξωτερικές θύρες USB ή οι υποδοχές παραλαβής του ήχου, και στην περίπτωση που αυτές οι συσκευές μας είναι απαραίτητες. Επίσης στην περίπτωση που το αρχικό κουτί είχε μικρό μέγεθος και δεν χωράει περισσότερους δίσκους ή προσθήκες εξωτερικών drives. Τέλος η αλλαγή της μητρικής με μια μεγαλύτερη που δεν χωράει στο παλιό κουτί, είναι λόγος αντικατάστασης, αλλά εκεί μιλάμε πια για ριζική αναβάθμιση και όχι για ένα απλό και περιορισμένο upgrate.

Υπάρχει βέβαια πάντα και η περίπτωση βλάβης του power button, όμως πολλά κουτιά έχουν πρόβλεψη για αντικατάσταση αυτού του κουμπιού, ώστε να αποφεύγεται όλη αυτή η διαδικασία. Αυτό όμως συμβαίνει στα ακριβά κουτιά και όχι σε αυτά που στοιχίζουν 20€.

Η αλλαγή του κουτιού όμως δεν είναι εύκολο να γίνει από μη ειδικούς, αφού για να επιτευχθεί, θα πρέπει να ξεμονταριστεί όλος ο υπολογιστής και να μονταριστεί ξανά από την αρχή. Αν έχετε πρόβλημα με το κουτί που φιλοξενεί τον υπολογιστή σας, επικοινωνήστε μαζί μας και θα σας δώσουμε γρήγορη και οικονομική λύση.  Αναβάθμιση υπολογιστή γιατί την κάνουμε και πότε

Αναβάθμιση Η/Υ με αντικατάσταση μητρικής πλακέτας

Αναβάθμιση υπολογιστή γιατί την κάνουμε και πότε motherboardΗ μητρική πλακέτα που αποτελεί τη βάση και τον ορισμό του συστήματος, αλλάζεται σε τρεις περιπτώσεις. Η πρώτη είναι φυσικά αν έχει καεί, η δεύτερη αν δεν καλύπτει τις ανάγκες μας και η τρίτη αν θέλουμε να μεταβούμε σε επόμενη γενιά, πράγμα που σημαίνει πρακτικά, καινούργιος υπολογιστής, αφού αν αλλάξουμε γενιά, άρα και τεχνολογία, χρειαζόμαστε ταυτόχρονα αλλαγή του επεξεργαστή και σε πολλές περιπτώσεις, (όχι πάντα), αλλαγή και των μνημών.

Αν είχαμε επιλέξει ένα καλό κουτί, ένα αξιόπιστο τροφοδοτικό, ένα σωστό driver και ο HDD μας δεν έχει δουλέψει πολύ, τότε γιατί όχι! Γιατί να μην κρατήσουμε όλα αυτά τα κομμάτια και να προχωρήσουμε μόνο στην αντικατάσταση μητρικής, επεξεργαστή και μνήμης; Πρακτικά έχουμε και πάλι έναν σύγχρονο υπολογιστή, κάνοντας τη μισή δαπάνη. 

Εμείς στην Innovation, προτείνουμε με ένταση αυτή τη λύση, γιατί περιέχει το στοιχείο ‘αξιοποιώ’, περισσότερο από ότι το στοιχείο ‘πετάω στα σκουπίδια’. Μετά την αντικατάσταση της μητρικής, θα πρέπει να ξέρετε, ότι είναι απαραίτητη η εκ νέου εγκατάσταση των Windows, γιατί το λειτουργικό είναι ‘δεμένο’ με το chipset της μητρικής, αφού μέσω του λειτουργικού μπορούμε και ελέγχουμε και το υλικό. Αν είχατε προνοήσει όταν αγοράσατε τον προηγούμενο υπολογιστή σας, και είχατε προμηθευτεί ποιοτικά και αξιόπιστα περιφερειακά, που αξίζει τον κόπο να τα κρατήσετε, επικοινωνήστε μαζί μας και θα σας δώσουμε και την καλύτερη λύση αλλά και την καλύτερη τιμή! Δείτε αν θέλετε περισσότερα για τις μητρικές πλακέτες από τη σχετική σελίδα μας.  Αναβάθμιση υπολογιστή γιατί την κάνουμε και πότε

Αναβάθμιση – αλλαγή δίσκου HDD

Αναβάθμιση υπολογιστή γιατί την κάνουμε και πότε ssd

Αναβάθμιση υπολογιστή γιατί την κάνουμε και πότε

Η εποχή των κλασικών μηχανικών μαγνητικών δίσκων κινητών μερών, σειριακής προσπέλασης HDD, φαίνεται πως σιγά σιγά περνάει και στη θέση της έρχεται η εποχή των solid state ή SSD δίσκων, σταθερών μερών, μη μηχανικών και τυχαίας προσπέλασης. Το μόνο μηχανικό part του υπολογιστή, φαίνεται πως αντικαθίσταται και αυτό, με κάποιο απολύτως ηλεκτρονικό, αφού τα πλεονεκτήματά του είναι απείρως περισσότερα και οι επιδόσεις του αστρονομικές σε σχέση με ό,τι μέχρι τώρα ξέραμε!!!

Οι δίσκοι τεχνολογίας SSD κατ αρχήν δεν είναι δίσκοι, είναι παραλληλόγραμμα κυκλώματα που περιέχουν θύλακες μνήμης και αποθηκεύουν την πληροφορία με τον ίδιο τρόπο που την αποθηκεύουν και τα γνωστά πλέον σε όλους μας USB Flash (στικάκια). Όμως επειδή ο τρόπος διασύνδεσης τους δεν είναι μέσω usb αλλά μέσω διόδων sata 3, είναι απείρως ταχύτεροι από αυτά.

Επίσης είναι δέκα φορές πιο γρήγοροι από τους κλασικούς δίσκους γιατί, η κύρια μνήμη μπορεί και παίρνει την αποθηκευμένη πληροφορία, ακαριαία, χωρίς να επηρεάζεται από το που είναι αυτή γραμμένη. Δεν προσπελαύνει το κύκλωμα σειριακά, όπως πριν αλλά πάει κατ’ευθείαν στο θύλακα που βρίσκεται η πληροφορία και την μεταφέρει άμεσα. Το γεγονός ότι δεν διαθέτουν κινητά μέρη όπως άξονες, μοτέρ, ρουλεμάν, κλπ τους καθιστά πολύ πιο αξιόπιστους και με πολύ μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Μπορούν να λειτουργούν με ασφάλεια ακόμα και εν κινήσει, (κάτι που για τους HDD είναι πρόβλημα), ενώ δεν ζεσταίνονται, δεν καταναλώνουν ρεύμα, (πράγμα πολύ σημαντικό ιδίως για χρήση σε laptop) και δεν κάνουν καθόλου θόρυβο. Το μόνο μειονέκτημα είναι η τιμή τους, αφού στοιχίζουν λίγο παραπάνω από το διπλάσιο, σε σχέση με τους κλασικούς, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα γιατί έτσι κι αλλιώς δεν είναι ακριβοί. Για να πάρετε μια ιδέα τάξης μεγέθους, ένας κλασικός δίσκος 500 GB στοιχίζει περίπου 60€, ενώ ένας 250 GB Solid state, περίπου 70 – 80 €. Αν σκεφτούμε την αξιοπιστία και την ταχύτητα που κερδίζουμε η οποία είναι διαφορά όπως λέμε η μέρα με τη νύχτα, θεωρούμε ότι όποιος επιμένει ακόμα στον κλασικό δίσκο είναι απλά βλάκας!!!

Αν ήρθε η ώρα να αναβαθμίσετε γενικά τον υπολογιστή σας, ή υποπτεύεστε ότι ο HDD σας είναι στα τελευταία του και κινδυνεύεται να χάσετε ίσως και τα αποθηκευμένα δεδομένα σας, κάντε την σωστή κίνηση και αναβαθμίστε το σύστημά σας, με έναν δίσκο SSD. Επικοινωνήστε μαζί μας και θα σας δώσουμε την καλύτερη και πιο οικονομική λύση! Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τους σκληρούς δίσκους, στη σχετική σελίδα μαςΑναβάθμιση υπολογιστή γιατί την κάνουμε και πότε

Αναβάθμιση υπολογιστή γιατί την κάνουμε και πότε kato-banner

Αναβάθμιση υπολογιστή γιατί την κάνουμε και πότε

Ρωτήστε μας

Αν ο υπολογιστής σας δεν σας ικανοποιεί πλέον και χρειάζεται αντικατάσταση ή αναβάθμιση, ελάτε σε μας. Μπορούμε να κατασκευάσουμε έναν υπολογιστή από την αρχή στα μέτρα σας, ή να αναβαθμίσουμε αυτόν που έχετε, αν αξίζει πραγματικά τον κόπο. Θα βρούμε για λογαριασμό σας την καλύτερη λύση, γρήγορα, φθηνά και με ασφάλεια, για το σύστημα και τα δεδομένα σας. Επικοινωνήστε μαζί μας ή καλέστε μας στο 6970705839 αν είναι κάτι επείγον και θα σας εξυπηρετήσουμε άμεσα! Επίσης αν θέλετε να μάθετε περισσότερα πράγματα γύρω από τους υπολογιστές, τις εφαρμογές, τα λειτουργικά συστήματα και να βρείτε και πολλά χρήσιμα δωρεάν προγράμματα για άμεσο κατέβασμα, επισκεφθείτε το blog μας ‘pcpas.com‘ και γραφτείτε στο newsletter μας, για να μαθαίνεται πρώτοι ό,τι έχει σχέση με τη σύγχρονη τεχνολογία!!! Αναβάθμιση υπολογιστή γιατί την κάνουμε και πότε

Αναβάθμιση υπολογιστή γιατί την κάνουμε και πότε RedRoundedButton Αναλαμβάνουμε να εγκαταστήσουμε τον νέο υπολογιστή σας, από όπου και αν τον έχετε αγοράσει, καθώς και τα τυχών περιφερειακά του, (εκτυπωτή, scanner, ηχοσύστημα, web camera κλπ), να σας κάνουμε την πρώτη σύνδεση (ασύρματη ή ενσύρματη) και την παραμετροποίηση στο Internet, αλλά και να σας εκπαιδεύσουμε στη χρήση του υπολογιστή και στη λειτουργία των προγραμμάτων που σας ενδιαφέρουν και με τα οποία θέλετε να εργαστείτε. Επικοινωνήστε μαζί μας για ενημέρωση, καλέστε μας στο 697.070.5839 αν είναι κάτι επείγον, ή πατήστε το κουμπί αριστερά να μεταβείτε στη σελίδα μας ‘αρχική εγκατάσταση και εκπαίδευση’, για περισσότερη ενημέρωση.
Αναβάθμιση υπολογιστή γιατί την κάνουμε και πότε shadow4

Αναβάθμιση υπολογιστή γιατί την κάνουμε και πότε

Αναβάθμιση υπολογιστή γιατί την κάνουμε και πότε