Εγκατάσταση περιφερειακών συσκευών

Εγκατάσταση περιφερειακών συσκευών

Ο υπολογιστής όταν ξεκίνησε την πορεία του στον κόσμο των απλών ανθρώπων, χρηστών, αλλά και πριν, όταν βρισκόταν στα πολύ αρχικά βήματα του, ήταν μια συσκευή, που με μεγάλη δυσκολία στο χειρισμό, αλλά και πολύ μικρές δυνατότητες, το μόνο που μπορούσε να κάνει, ήταν τις τέσσερις πράξεις, δηλαδή απλώς να υπολογίζει. Από αυτή του την ιδιότητα πήρε άλλωστε και το όνομά του, ‘υπολογιστής’.

Ο πρώτος πραγματικός επαναπρογραμματιζόμενος ηλεκτρονικός υπολογιστής κατασκευάστηκε για στρατιωτικούς σκοπούς, φυσικά στην Αμερική από τον Lee De Forest και η εξέλιξη του κράτησε 10 χρόνια (1946-1956), πήρε το όνομα ENIAC, καταλάμβανε έναν ολόκληρο όροφο, τον χειρίζονταν ειδικοί επιστήμονες, έκανε μόνο μαθηματικές πράξεις, κατανάλωνε ρεύμα ίσο με αυτό που κατανάλωνε και μια μικρή πόλη και φυσικά δεν συνδεόταν με καμία περιφερειακή συσκευή.

Οι σημερινοί υπολογιστές, ακόμα και οι πιο αδύναμοι, είναι multimedia (πολυμέσα) και πρακτικά αυτό σημαίνει, σύνδεση και με άλλες συσκευές με τις οποίες αλληλεπιδρά. Η διασύνδεση ενός υπολογιστή με κάποια άλλη περιφερειακή συσκευή, δεν γίνεται με τη μέθοδο ‘plug and play’, δηλαδή δεν συνδέουμε το καλώδια σε κάποια υποδοχή και είμαστε εντάξει. Η διασύνδεση γίνεται μέσω software (λογισμικών), που καθιστούν την κάθε περιφερειακή συσκευή, ορατή και διαχειρίσιμη από τον Η/Υ.

Επειδή όμως κάθε λειτουργικό σύστημα απαιτεί διαφορετικό λογισμικό για να λειτουργήσει, αυτό πολλές φορές κάνει την εγκατάσταση μιας περιφερειακής συσκευής, δύσκολη υπόθεση για τον απλό χρήστη. Παρακάτω θα εξηγήσουμε τι σημαίνει ‘εγκατάσταση περιφερειακών συσκευών’, πως γίνεται και γιατί η παρουσία τεχνικού μερικές φορές είναι αναγκαία και επιβεβλημένη.