Κάρτα ήχου

Η χρησιμότητα της κάρτας ήχου

Κάρτα ήχου 1-soundΗ κάρτα ήχου ανήκει στις λεγόμενες περιφερειακές συσκευές του Η/Υ, desktop ή laptop, και είναι απολύτως απαραίτητη για την εξαγωγή του ήχου, αλλά και για την εισαγωγή του, (αν πρόκειται για φυσικό ήχο, που προέρχεται από μικρόφωνο ή ειδική διεπαφή για εισαγωγή ήχου μουσικού οργάνου).
Η χρήση της επίσης επιβάλλεται και στην επεξεργασία πολυμεσικών εφαρμογών, όπως επεξεργασία Video, που περιέχει ήχο, ή ακόμα και για απλή επεξεργασία ήχου, οποιασδήποτε μορφής, πχ audio, WMA, μη απωλεστικού, ή και συμπιεσμένης μορφής, τύπου MP3 κ.α. Θα πρέπει ακόμα να τονιστεί η χρησιμότητά της στη αναπαραγωγή παιχνιδιών και ειδικών εφέ, τα οποία συνοδεύονται και από το ανάλογο λογισμικό, όπου αναλαμβάνει να συντονίσει τους κώδικες της κάρτας ήχου, με αυτούς της πολυμεσικής εφαρμογής, (παρασκηνιακή διεργασία συστήματος, που φυσικά ο χρήστης δεν αντιλαμβάνεται).
Στα laptop η κάρτα ήχου είναι πάντα ενσωματωμένη στην μητρική πλακέτα, λόγω έλλειψης χώρου, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων. Και στα desktop όμως ισχύει το ίδιο, αφού όλες πλέον οι motherboards διαθέτουν ενσωματωμένο κύκλωμα απόδοσης-παραλαβής, ήχου και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις, πολυκάναλου. Η διαφορά είναι ότι στoυς Η/Υ τύπου desktop, υπάρχουν υποδοχές (slots) pci, όπου εκεί μπορούν να τοποθετηθούν κάρτες ήχου με πολύ περισσότερες δυνατότητες, ώστε να πραγματοποιούνται εξειδικευμένες επεξεργασίες και φυσικά καλύτερες αποδόσεις.

Λειτουργία

Κάρτα ήχου 3-SoundΜια τυπική κάρτα ήχου σαν κύριο συστατικό της, διαθέτει ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό κύκλωμα (όλα σε ένα block), το οποίο έχει σαν αποστολή να μετατρέπει το ψηφιακό σήμα, σε σήμα αναλογικής κυματομορφής και να το εξάγει σε ένα βύσμα τύπου jack, συνήθως  3,5′, όπου από εκεί μπορούμε να συνδέσουμε απλά αυτοενισχυόμενα ηχεία, ενισχυτή, ακουστικά, equalizer κλπ.
Η αμέσως ανώτερη έκδοση κάρτας ήχου, μπορεί να περιλαμβάνει και ένα δεύτεροΚάρτα ήχου 4 sound ολοκληρωμένο κύκλωμα, με σκοπό την επεξεργασία ηχητικών εφέ ψηφιακής μορφής, ταυτόχρονα με την αναπαραγωγή. Αυτό επιτυγχάνεται με την παρουσία DACs πολλών διαύλων, που έχουν την ικανότητα να επεξεργάζονται και να αναπαράγουν σε πραγματικό χρόνο πολλά διαφορετικά ψηφιακά δείγματα, διαφορετικής έντασης και είδους, όπως εφέ, διαστρεβλώσεις και φίλτρα και να τα αποδίδουν ταυτόχρονα με την βασική αναπαραγωγή ήχου (σε πραγματικό χρόνο). Η ικανότητα αυτή της πολυκάναλης ψηφιακής αναπαραγωγής, δίνει επίσης τη δυνατότητα σύνθεσης μουσικής, εφόσον φυσικά συνυπάρχει εντός του κυκλώματος η απαραίτητη μονάδα μνήμης (ROM ή FLASH), με προ αποθηκευμένους πρότυπους ήχους μουσικών οργάνων και εφέ, (τράπεζα ψηφιακού ήχου). Άλλο ένα ειδικό χαρακτηριστικό είναι η παρουσία MIDI, (ειδική διεπαφή για είσοδο ήχου απευθείας από το μουσικό όργανο, στον υπολογιστή), με εκμετάλλευση της εξομοίωσης πολλών καναλιών και ταυτόχρονη χρήση ειδικού λογισμικού. (Εφαρμογή τύπου Qbase).

Είσοδοι – έξοδοι & συνδέσεις

Κάρτα ήχου 2-soundΕίσοδοι και έξοδοι: Η κάρτα ήχου, στην κλασική της μορφή διαθέτει τρία βύσματα. Ένα για την εισαγωγή ήχου,(line in), ήδη αποθηκευμένου σε ηλεκτρονική μορφή, όπου με τη χρήση λογισμικού που υπάρχει στον Η/Υ, γίνεται ψηφιοποίηση και αποθήκευση στο σκληρό δίσκο, για αναπαραγωγή και επεξεργασία. Μια δεύτερη είσοδο μικροφώνου, όπου εκεί εισάγεται φυσικός ήχος και επίσης ψηφιοποιείται και αποθηκεύεται στο σκληρό δίσκο, για αναπαραγωγή ή επεξεργασία και ένα βύσμα εξόδου (line out), όπου εκεί συνδέονται ηχεία, ενισχυτής ή ακουστικά.
Υπάρχει και ένα είδος κάρτας ήχου, που δεν διαθέτει καθόλου είσοδο φυσικού ήχου. Αυτό το είδος είναι κατασκευασμένο ειδικά για ήχους MIDI, και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη σύνθεση μουσικής μέσω της MIDI διεπαφής, είναι πολύ υψηλού επιπέδου και μόνο για επαγγελματίες του είδους.
Συνδέσεις/χρώματα: Οι κατασκευαστές μητρικών πλακετών, με ενσωματωμένη κάρτα ήχου, αλλά και οι κατασκευαστές καρτών ήχου για PCI ή εξωτερικών USB, έχουν αποφασίσει να διατηρούν ένα συγκεκριμένο χρώμα, για κάθε είδος βύσματος, εισόδου/εξόδου όπως το όρισε η Microsoft με το πρωτόκολλο PC99, για την κωδικοποίηση των χρωμάτων, και είναι η εξής:

  • Ροζ:  Είσοδος μικροφώνου
  • Ανοιχτό μπλε:  Αναλογική είσοδος ήχου
  • Ανοιχτό πράσινο:  Αναλογική βασική έξοδος (εμπρόσθια ηχεία, ακουστικά ή ενισχυτής)
  • Μαύρο:  Αναλογική έξοδος περιφερειακού ήχου. (Αφορά τα πίσω ηχεία (σύστημα Surround
  • Πορτοκαλί:  S/PDIF ψηφιακή έξοδος, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αναλογική έξοδο του κεντρικού ηχείου (σύστημα Surround)

Έως το 1988 η μόνη κάρτα ήχου που γνωρίζαμε ήταν η ενσωματωμένη στην motherboard κάρτα, της IBM. Αυτό το κύκλωμα υποστήριζε ένα μικρό ηχείο εντός του κουτιού του Η/Υ και παρήγαγε υποτυπώδεις ήχους (κάποιες παραλλαγές του bip) και αφορούσε κυρίως ήχους του υπολογιστή και φυσικά όχι αναπαραγωγή πολυμέσων. Από εκεί και μετά άρχισε η ουσιαστική πρόοδος καθώς στο χώρο εισέβαλαν πολλές εταιρείες όπως η Yamaha η Realtek η Sound blaster κ.α για να φτάσουμε στο σήμερα, όπου τα πάντα στο χώρο του ήχου γίνονται με μια κάρτα ήχου και έναν υπολογιστή, όχι μόνο για κάποιον ερασιτέχνη η επαγγελματία που παράγει μουσική στο σπίτι του, αλλά και για τα μεγάλα Studios.

Ρωτήστε μας

Αν σας προβληματίζει η επιλογή του υλικού, για τον νέο σας υπολογιστή, ή ο τρόπος που θα αναβαθμίσετε κάποιον υπολογιστή που ήδη έχετε, είτε με μια καινούργια κάρτα ήχου, είτε με οποιοδήποτε άλλο part, ελάτε σε εμάς. Μπορούμε να επισκευάσουμε να κατασκευάσουμε να αντικαταστήσουμε αλλά και να ρυθμίσουμε τον υπολογιστή σας ή την κάρτα ήχου σας, εύκολα γρήγορα και με ασφάλεια. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω mail, ή καλέστε  μας στο 6970705839 αν πρόκειται για κάτι επείγoν

Κάρτα ήχου RedRoundedButton Αναλαμβάνουμε να εγκαταστήσουμε τον νέο υπολογιστή σας, από όπου και αν τον έχετε αγοράσει, καθώς και τα τυχών περιφερειακά του, (εκτυπωτή, scanner, ηχοσύστημα, web camera κλπ), να σας κάνουμε την πρώτη σύνδεση (ασύρματη ή ενσύρματη) και την παραμετροποίηση στο Internet, αλλά και να σας εκπαιδεύσουμε στη χρήση του υπολογιστή και στη λειτουργία των προγραμμάτων που σας ενδιαφέρουν και με τα οποία θέλετε να εργαστείτε.Επικοινωνήστε μαζί μας για ενημέρωση, καλέστε μας στο 6970705839 αν είναι κάτι επείγον, ή πατήστε το κουμπί αριστερά να μεταβείτε στη σελίδα μας ‘αρχική εγκατάσταση και εκπαίδευση’, για περισσότερη ενημέρωση.
Κάρτα ήχου shadow4

Κάρτα ήχου

Κάρτα ήχου