Κάρτα γραφικών

Γενικά χαρακτηριστικά

Κάρτα γραφικών nvidia-geforce-8800-gtsΗ κάρτα γραφικών αποτελεί ένα υποσύστημα του υπολογιστικού συστήματος και είτε βρίσκεται ενσωματωμένη στη μητρική πλακέτα, ή σαν ξεχωριστό part, σε κάποια pci έξοδο της μητρικής, η δουλειά της είναι να παίρνει στοιχεία από τον κεντρικό επεξεργαστή και να τα αποδίδει στην οθόνη. Με λίγα λόγια χωρίς αυτήν ο υπολογιστής μπορεί να λειτουργεί, αλλά ο χρήστης στην οθόνη του, δεν βλέπει τίποτα!

Τα βασικά μέρη από τα οποία αποτελείται η κάρτα γραφικών (αυτόνομη), είναι φυσικά η πλακέτα με το τυπωμένο κύκλωμα, ο επεξεργαστής γραφικών ή αλλιώς GPU (Graphics Processing Uniτ) και το κύκλωμα αποκλειστικής μνήμης RAM, απαραίτητο για να αποθηκεύονται στιγμιαία τα προς επεξεργασία στοιχεία, χωρίς να επιβαρύνεται η κύρια μνήμη του υπολογιστή. Ουσιαστικά είναι ένας υπολογιστής μέσα σε έναν άλλον υπολογιστή, αφού η επεξεργασία και η απόδοση των γραφικών είναι ίδια με την επεξεργασία δεδομένων και την απόδοση αποτελέσματος, που εκτελεί και ο κεντρικός επεξεργαστής (CPU). Τέλος, κάθε κάρτα γραφικών διαθέτει ένα μικροκύκλωμα (chip) εισόδου / εξόδου (BIOS), όπου εκεί αποθηκεύονται οι ρυθμίσεις και από εκεί, κατά την εκκίνηση, εκτελούνται τα απαραίτητα διαγνωστικά της μνήμης και οι παράμετροι εισόδου/εξόδου.

Πρέπει να τονίσουμε ότι η GPU της κάρτας γραφικών είναι πολύ πιο ισχυρή σε επεξεργαστική ισχύ από τον κεντρικό επεξεργαστή, ενώ διαθέτει και μεγαλύτερο αριθμό ημιαγωγών και αυτό γιατί μια gpu πρέπει να μπορεί να εκτελεί πολύπλοκες μαθηματικές και γεωμετρικές πράξεις ώστε να μπορέσει να αποδώσει τα γραφικά, τα οποία στη εποχή μας είναι πλέον τρισδιάστατα και επιταχυνόμενα, (3d acceleration) ενώ οι αποχρώσεις των διαφόρων χρωμάτων ξεπερνούν τα 17.000.000 συνδυασμούς!!! Αυτός είναι και ο λόγος που αυτές οι σύγχρονες κάρτες γραφικών καταναλώνουν πολύ ρεύμα, ανεβάζουν μεγάλες θερμοκρασίες και σε εξαιρετικές περιπτώσεις το σύστημα ψύξης δεν λειτουργεί με αέρα, αλλά με κάποιο ψυκτικό υγρό (υδρόψυξη).

Κατασκευαστές καρτών και κυρίαρχες τεχνολογίες

Κάρτα γραφικών nvidia_geforce_gtx_590_3

Οι εταιρείες που έχουν κυριαρχήσει στο χώρο είναι η NVidia και η AMD. Απόδοση γραφικών βέβαια απ’ευθείας από τον επεξεργαστή, με τη βοήθεια κυκλωμάτων του chipset της μητρικής, έχουμε και από την ίδια την INTEL (όταν πρόκειται για on board γραφικά) και μάλιστα με πολύ μεγάλη επιτυχία, ειδικά με τους επεξεργαστές i3, i5, και i7, πέμπτης και έκτης γενιάς, λιθογραφίας 22 nm, όπου μέσα στο σώμα της ίδιας της CPU υπάρχει ξεχωριστό κύκλωμα GPU, ώστε να μην απασχολείται καθόλου ο επεξεργαστής με την παραγωγή των γραφικών, (όπως γινόταν παλιότερα), δεν διαθέτει όμως αποκλειστική RAM, όπως οι ανεξάρτητες κάρτες.

Αυτή η λύση είναι που προκρίνεται κατά τη γνώμη μου, για την αποφυγή της ξεχωριστής κάρτας, εκτός και αν κάποιος επιθυμεί να μετατρέψει τον υπολογιστή σε παιχνιδομηχανή για απαιτητικά παιχνίδια, οπότε η χρήση ξεχωριστής κάρτας γραφικών και αποκλειστικής μνήμης, είναι μονόδρομος.
Οι τεχνολογίες που έχουν αναπτύξει οι δυο παραπάνω εταιρείες, NVivia και AMD, είναι πολλές, όμως οι πλέον χαρακτηριστικές είναι αυτή του Anti aliasing πλήρους οθόνης (FSAA), που στρογγυλεύει τις γωνίες των pixel στις άκρες των αντικειμένων, (τεχνολογία που χρησιμοποιούν και προγράμματα επεξεργασίας στατικής εικόνας, όπως το photoshop), και η τεχνολογία ανισότροπου φιλτραρίσματος, που βοηθάει στην παραγωγή ευκρινέστερων frames (καρέ).

Ο ρυθμός ανανέωσης πλαισίων (frame rate), είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό. Ο αριθμός των frames είναι απαραίτητο να ξεπερνά τα 24 ανά λεπτό, ώστε να δίνεται η αίσθηση της ομαλής κίνησης, χωρίς διακοπές. Η εταιρεία NVidia έχει αναπτύξει μια τεχνολογία, τη λεγόμενη CUDA, βάσει της οποίας, μέσω εντολής για κάποια συγκεκριμένα προγράμματα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον κεντρικό επεξεργαστή του υπολογιστή και η επεξεργαστική ισχύς της κάρτας γραφικών, για επεξεργασία δεδομένων. Πράγμα που σημαίνει ότι, όταν η GPU δεν αποδίδει γραφικά, μπορεί και προσθέτει ισχύ, στον κεντρικό επεξεργαστή (CPU).

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε και την τεχνολογία Crossfire, που έχουν αναπτύξει και οι δύο μεγάλες εταιρείες του χώρου και επιτρέπει τη σύνδεση μεταξύ δύο καρτών γραφικών, για μέγιστη απόδοση!!! Κλείνοντας με τα χαρακτηριστικά των καρτών να επισημάνουμε την σημασία της αποκλειστικής μνήμης RAM, η οποία βρίσκεται πλέον στη γενιά DDR5 και είναι dual chanel (επιτρέπεται ανάγνωση και εγγραφή ταυτόχρονα) και να πούμε ότι σε αυτήν αποθηκεύονται όλα τα εικονοστοιχεία και μόνο όταν έχει συμπληρωθεί όλη η εικόνα, μόνο τότε αποστέλλεται στην οθόνη για απεικόνιση. Μικρή μνήμη λοιπόν μπορεί να σημάνει καθυστερήσεις και διακοπές στην οθόνη, αλλά και κατανάλωση κύριας μνήμης, στερώντας πόρους από το κεντρικό σύστημα!!!

Εξέλιξη 

Κάρτα γραφικών NVIDIA_GeForce_GTX_Titan_Black_3qtrΟι πρώτη κάρτα γραφικών φυσικά ήταν ασπρόμαυρες, (Monochrome Display Adapter, MDA) και παρουσιάστηκαν από την IBM το 1981. Δεν είχαν την ικανότητα να εμφανίζουν εικόνες, εμφάνιζαν μόνο κείμενο, σε πράσινο ή άσπρο χρώμα, πάνω σε μαύρο υπόβαθρο (background).
Οι επόμενη γενιά CGA (Color Graphics Adaptor), δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο αφού μπορούσε να εμφανίζει 8 χρώματα και αυτά όχι στην ίδια οθόνη, όχι ταυτόχρονα δηλαδή, αλλά έστω από τα 2 στα 8, μπορείς να πεις ότι είναι πρόοδος.

Οι EGA (Enhanced Graphics Adaptor), ήταν οι επόμενες, με δυνατότητα απεικόνισης 64 χρωμάτων και αυτό αποτέλεσε την αφετηρία της αξιοπρεπούς απεικόνισης.
Σήμερα τα χειρότερο πρωτόκολλο, είναι το VGA (Video Graphics Arrayτα) με 256 χρώματα, (δεν υπάρχει δυνατότητα για κάτι λιγότερο).
Εξέλιξη του VGA είναι το DVA (Digital Visual Interface) ψηφιακής μορφής εικόνα και είναι το ιδανικό σύστημα για οθόνες plasma, LCD, LED, OLED. καθώς και για τους σύγχρονους Video projectors. με επί πλέον χαρακτηριστικά, την αποτροπή παραμορφώσεων αλλά και την προστασία από ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές.

Το τελευταίο σύστημα μετάδοσης εικόνας είναι το High-Definition Multimedia Interface (HDMI), όπου μεταφέρει και αυτό την εικόνα ψηφιακά, όπως το DVI όμως έχει το πλεονέκτημα ότι από το ίδιο καλώδιο μεταφέρεται και ο ήχος, πράγμα χρήσιμο αν διαθέτουμε TV Monitor με ενσωματωμένα ηχεία, οπότε αν χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή για την αναπαραγωγή  DVD ή Blue-ray ταινίας, μπορούμε να ακούμε και τον ήχο από το monitor,  χωρίς επί πλέον ηχεία ή καλώδια.

Ψύξη

Τέλος να αναφέρουμε και τους τρόπους που ψύχεται μια κάρτα γραφικών, γιατί όπως προείπαμε η κάρτα γραφικών καταναλώνει μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, μεγάλο μέρος της οποίας, μετατρέπεται σε θερμική, λόγω της τριβής των ηλεκτρονίων εντός των ημιαγωγών, καθώς τους διατρέχουν.

Ο πρώτος είναι ο παθητικός και επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση ενός θερμοαγώγιμου ελάσματος, (χαλκού ή αλουμινίου), επάνω στον επεξεργαστή. Αυτός ο τρόπος προκρίνεται για κάρτες γραφικών περιορισμένων δυνατοτήτων, που διαθέτουν μικρό αριθμό ημιαγωγών και άρα Κάρτα γραφικών amd-radeon-r9-295x2-graphics-card-v1λιγότερη κίνηση ηλεκτρονίων. Το καλά με αυτές τις ψύκτρες είναι ότι είναι εντελώς αθόρυβες και δεν καταναλώνουν ρεύμα.

Ο δεύτερος τρόπος είναι αυτός της βεβιασμένης ροής αέρα και απαιτεί τη χρήση ανεμιστήρα. Είναι φυσικό μια κάρτα γραφικών με αυξημένες απαιτήσεις, να καταναλώνει περισσότερο ρεύμα και άρα να θερμαίνεται σε βαθμό τέτοιο, που η παθητική ψύκτρα δεν είναι αρκετή.

Ο τρίτος τρόπος αφορά την top κατηγορία ή την κατηγορία overclocking. Για κάποιους gamers, η κάρτα γραφικών είναι τα πάντα. Σε αυτήν οφείλουν την ύπαρξή τους αφού πολλοί έχουν κάνει το gaming επάγγελμα!!! Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι υπάρχουν gamers γνωστοί σε όλο τον κόσμο, για τις επιδόσεις τους σε κάποιο παιχνίδι, ή τους διάφορους παγκόσμιους διαγωνισμούς, στους οποίους κάποιοι διακρίνονται, κερδίζοντας φήμη, δόξα και πολλά χρήματα ως έπαθλο!!! Γι αυτούς λοιπόν που χρησιμοποιούν μια κάρτα γραφικών, που μπορεί να στοιχίζει όσο δύο υπολογιστές μαζί, υπάρχουν συστήματα ψύξης με υγρό, όπου ο ανεμιστήρας και ο εναλλάκτης  (ψυγείο), βρίσκονται έξω από τον υπολογιστή ενώ επάνω στην κάρτα γραφικών, (στον επεξεργαστή της), εφάπτεται ένα πλακίδιο όπου διαρρέεται από το υγρό, και έτσι απάγεται η θερμοκρασία κατά τον καλύτερο τρόπο.

Ρωτήστε μας

Αν σας προβληματίζει η επιλογή του υλικού, για τον νέο σας υπολογιστή, ή ο τρόπος που θα αναβαθμίσετε κάποιον υπολογιστή που ήδη έχετε, είτε με μια καινούργια κάρτα γραφικών, είτε με οποιοδήποτε άλλο part, ελάτε σε εμάς. Μπορούμε να επισκευάσουμε να κατασκευάσουμε να αντικαταστήσουμε αλλά και να ρυθμίσουμε τον υπολογιστή σας ή την κάρτα γραφικών σας, εύκολα γρήγορα και με ασφάλεια. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω mail, ή πάρτε μας τηλέφωνο 6970705839 αν πρόκειται για κάτι επείγoν 

Κάρτα γραφικών RedRoundedButton Αναλαμβάνουμε να εγκαταστήσουμε τον νέο υπολογιστή σας, από όπου και αν τον έχετε αγοράσει, καθώς και τα τυχών περιφερειακά του, (εκτυπωτή, scanner, ηχοσύστημα, web camera κλπ), να σας κάνουμε την πρώτη σύνδεση (ασύρματη ή ενσύρματη) και την παραμετροποίηση στο Internet, αλλά και να σας εκπαιδεύσουμε στη χρήση του υπολογιστή και στη λειτουργία των προγραμμάτων που σας ενδιαφέρουν και με τα οποία θέλετε να εργαστείτε.Επικοινωνήστε μαζί μας για ενημέρωση, καλέστε μας στο 6970705839 αν είναι κάτι επείγον, ή πατήστε το κουμπί αριστερά να μεταβείτε στη σελίδα μας ‘αρχική εγκατάσταση και εκπαίδευση’, για περισσότερη ενημέρωση.

Κάρτα γραφικών shadow4

Κάρτα γραφικών