Κύρια μνήμη υπολογιστή, ram, βλάβες και συμπτώματα

Η λειτουργία της

Η κύρια μνήμη του υπολογιστή, πιο γνωστή ως RAM (Random access memory) ή στα Ελληνικά, μνήμη τυχαίας προσπέλασης, είναι μια διάταξη αρθρωμάτων, όπου εκεί αποθηκεύονται οι πληροφορίες από το σκληρό δίσκο, πριν τις επεξεργαστεί η CPU, αλλά και μετά, αφού έχει τελειώσει η Κύρια μνήμη υπολογιστή, ram, βλάβες και συμπτώματα kpyxhxεπεξεργασία τους, πάλι στη RAM αποθηκεύονται τα αποτελέσματα, έως ότου αυτά γίνουν τόσα, ώστε να μπορούν να προβληθούν στην οθόνη ή να εκτυπωθούν σε κάποιον εκτυπωτή.
Είναι ένα από τα βασικά συστατικά λειτουργίας και από αυτήν εξαρτάται κατά κύριο λόγο η ταχύτητα και η εύρυθμη λειτουργία του συστήματος. Οι μνήμες RAM ονομάζονται δυναμικές γιατί για να διατηρηθεί η πληροφορία μέσα στο θύλακα πρέπει οι αντίστοιχοι πυκνωτές να περιέχουν ρεύμα. Επειδή το ρεύμα όμως χάνεται και ένας ελεγχτής αναλαμβάνει να συμπληρώνει με ρεύμα τον πυκνωτή, εκατοντάδες φορές το λεπτό, η διαδικασία αυτή δίνει το χαρακτηρισμό, δυναμική. Τυχαίας προσπέλασης λέγονται, γιατί η CPU μπορεί και παίρνει την πληροφορία που θέλει στον ίδιο χρόνο, όπου και αν είναι αυτή αποθηκευμένη. Αντίθετα πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες σε διάφορα μαγνητικά μέσα, όπως ο σκληρός δίσκος, είναι σειριακής προσπέλασης, που σημαίνει ότι ο χρόνος που απαιτείται είναι ανάλογος της θέσης, που βρίσκεται η πληροφορία. Εξ αυτού του λόγου η κύρια μνήμη είναι ασύγκριτα γρηγορότερη από το σκληρό δίσκο. (Η χρήση των νέων δίσκων SSD, που είναι και αυτοί τυχαίας προσπέλασης, έχει μειώσει δραματικά αυτούς τους χρόνους). Στην κύρια μνήμη επίσης αποθηκεύεται και μέρος του λειτουργικού, και μένει εκεί, από την ώρα που ανοίγουμε τον υπολογιστή  μέχρι την ώρα που τον κλείνουμε. Οι πληροφορίες που αποθηκεύονται από τη χρήση των εφαρμογών, καταλαμβάνουν τον υπόλοιπο χώρο που περισσεύει. Γι αυτό με τα σημερινά δεδομένα λέμε ότι για ένα σύγχρονο λειτουργικό σύστημα (windows συνήθως), 64 bit, απαιτούνται περίπου 2 Gb μνήμης, οπότε αν το σύστημά μας διαθέτει 4 Gb, ουσιαστικά, μόνο τα 2 Gb είναι διαθέσιμα προς χρήση.
Υπάρχουν διάφορα κριτήρια που χαρακτηρίζουν μια μνήμη, αλλά τα κυριότερα είναι η χωρητικότητα ή ταχύτητα και το latency, (καθυστέρηση), κατά την εκκίνηση μιας εργασίας.

Εξέλιξη

Υπάρχουν διάφορα κριτήρια που χαρακτηρίζουν μια μνήμη, αλλά τα κυριότερα είναι η χωρητικότητα ή ταχύτητα και το latency, (καθυστέρηση), κατά την εκκίνηση μιας εργασίας.
Ιστορικά οι μνήμες ξεκίνησαν με πολύ χαμηλές ταχύτητες και χωρητικότητες, με τις μνήμες SDRAM όπου είχαν μέγεθος από 64 MB και ταχύτητα 100 Mhz, στις σημερινές μνήμες DDR4 με χωρητικότητες που φτάνουν τα 8 Gb ανά άρθρωμα και συνήθη ταχύτητα 3000 Mhz. Με τη σειρά που κατασκευάστηκαν οι γενιές των τεχνολογιών μνήμης έχουμε τις εξής: SDRAM, DDR1 DDR2, DDR3, DDR4, ενώ από κυκλοφορία πληροφοριών μονού καναλιού (single channel), φτάσαμε σήμερα σε τεχνολογίες τετραπλού καναλιού, (quad channel) με θεαματικά αποτελέσματα, όσον αφορά την ταχύτητα.
Οι πιο γνωστοί κατασκευαστές μνημών είναι οι: Kingston, Apacer, Transcend, Samsung, κ.α. Όταν κάποια μνήμη παρουσιάσει πρόβλημα, αν η πλακέτα διαθέτει biper, είναι πολύ πιθανόν να ακούσουμε μια ακολουθία από σύντομα bip, που ο αριθμός τους εξαρτάται από τον κατασκευαστή του BIOS της μητρικής. Μπορεί όμως και να έχουμε υπολειτουργία χωρίς ηχητική ειδοποίηση, οπότε θα πρέπει μόνοι μας, αφού δούμε τα συμπτώματα,  να διαγνώσουμε το πρόβλημα.

Ρωτήστε μας

Αν έχετε κάποιο θέμα με τις μνήμες του desktop ή του laptop σας, είτε με οποιοδήποτε άλλο part, ελάτε σε μας. Κατασκευάζουμε και επισκευάζουμε τον υπολογιστή ή το laptop σας, εγκαθιστούμε λειτουργικά και εφαρμογές και ό,τι άλλο ζητήσετε. Επικοινωνήστε μαζί μας ή πάρτε μας τηλέφωνο 6970705839, αν είναι κάτι επείγον.  Κύρια μνήμη υπολογιστή, ram, βλάβες και συμπτώματα

Κύρια μνήμη υπολογιστή, ram, βλάβες και συμπτώματα RedRoundedButton Αναλαμβάνουμε να εγκαταστήσουμε τον νέο υπολογιστή σας, από όπου και αν τον έχετε αγοράσει, καθώς και τα τυχών περιφερειακά του, (εκτυπωτή, scanner, ηχοσύστημα, web camera κλπ), να σας κάνουμε την πρώτη σύνδεση (ασύρματη ή ενσύρματη) και την παραμετροποίηση στο Internet, αλλά και να σας εκπαιδεύσουμε στη χρήση του υπολογιστή και στη λειτουργία των προγραμμάτων που σας ενδιαφέρουν και με τα οποία θέλετε να εργαστείτε.Επικοινωνήστε μαζί μας για ενημέρωση, καλέστε μας στο 6970705839 αν είναι κάτι επείγον, ή πατήστε το κουμπί αριστερά να μεταβείτε στη σελίδα μας ‘αρχική εγκατάσταση και εκπαίδευση’, για περισσότερη ενημέρωση.
Κύρια μνήμη υπολογιστή, ram, βλάβες και συμπτώματα shadow4

Κύρια μνήμη υπολογιστή, ram, βλάβες και συμπτώματα

Κύρια μνήμη υπολογιστή, ram, βλάβες και συμπτώματα