Οπτικά μέσα CD-DVD drive και πιθανές βλάβες

Χρήση

Οπτικά μέσα CD-DVD drive και πιθανές βλάβες cdΤο οπτικό μέσον που διαθέτει ο υπολογιστής μας για να διαβάζει, αλλά και να γράφει, τους ψηφιακούς δίσκους CD/DVD, αυτό το drivε που κάποτε το λέγαμε CD Rom, γιατί τέτοιο ήταν, (κατάλληλο μόνο για ανάγνωση), είναι πλέον το πιο κοινό part. Υπάρχει σχεδόν υποχρεωτικά σε όλα τα υπολογιστικά συστήματα, desktop και laptop και μέσω αυτού ακούμε μουσική, βλέπουμε ταινίες, μεταφέρουμε δεδομένα όπως έγγραφα, φωτογραφίες και εφαρμογές, ενώ η απουσία του θεωρείται απώλεια και σε περίπτωση βλάβης, η αντικατάσταση του επιβεβλημένη.
Η τεχνολογία αυτή αναπτύχθηκε κατά τις αρχές της δεκαετίας του 80 και ήταν απόρροια συγχωνευμένων  τεχνολογιών. Πιο συγκεκριμένα η  Matsushita Electric και η Toshiba ανέπτυξαν την τεχνολογία super disk (SD), ενώ η Sony μαζί με τη Pholips το πρωτόκολλο Multimedia CD (MMCD). Το 1995 μετά από πιέσεις των εταιρειών Microsoft, Intel, Apple και IBM αναπτύχθηκε η τεχνολογία του DVD, σαν φυσική επέκταση το CD και αφού λύθηκαν προβλήματα που αφορούσαν τη χωρητικότητα, με την επέκταση ασφαλείας Content Scrambling System (CSS), που αφορούσε την αντί αντιγραφική ασφάλεια, για την καταπολέμηση της πειρατείας. Όμως αυτή η κωδικοποίηση απεδείχθει κενή περιεχομένου αφού κυκλοφόρησαν σχεδόν αμέσως εφαρμογές τύπου DVDFab, που επιτρέπουν την χωρίς πρόβλημα αντιγραφή, οποιουδήποτε DVD, κάτι που ισχύει και σήμερα.

Τύποι & περιορισμοί

Οι ψηφιακοί δίσκοι έχουν διάμετρο εξωτερική 120 mm, πάχος 1,2 mm και είναι κατασκευασμένοι από μια στρώση αλουμινίου, η οποία είναι καλυμμένη από στρώσεις πολυκαρβονικού  πλαστικού. Η επιφάνεια του αλουμινίου είναι κατασκευασμένη έτσι ώστε να σχηματίζονται επάνω της, λείες επιφάνειες και εσοχές (pits). Ο τρόπος ανάγνωσης είναι ο εξής απλός: Όταν η δέσμη της ακτίνας του laser προσκρούει επάνω στο δίσκο, ανCD συναντήσει εσοχή διασπάται και το λογισμικό του drive, αυτή την αντίδραση την εκλαμβάνει ως 0, ενώ αν συναντήσει λεία επιφάνεια τότε ανακλάται και το σύστημα την εκλαμβάνει ως 1. Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, επειδή η ανάγνωση γίνεται με τη χρήση ψηφίων, και όχι με αναλογικές κυματομορφές, γι’αυτό το λόγο τα μέσα αυτά λέγονται ψηφιακά ή digital.
Δεν θα επεκταθώ περισσότερο σε λεπτομέρειες για το θέμα, όμως όποιος επιθυμεί μπορεί να δεί το σχετικό άρθρο της Wikipediα. Σαν χρηστική πληροφορία μόνο θα αναφέρω τα εξής: Τα CD και τα DVD δεν πρέπει να τα εκθέτουμε στο ηλιακό φως απευθείας, δεν είναι καλό να τα αποθηκεύουμε σε χάρτινες θήκες, και ούτε είναι καλό να τα διατηρούμε σε οριζόντια θέση (το ένα πάνω από το άλλο), γιατί μπορεί να καταστραφούν. Υπάρχει εγγεγραμμένος επάνω τους, κατά την εγγραφή, ένας αλγόριθμος αυτόματης συμπλήρωσης, ο οποίος φροντίζει να συμπληρώνει τις πληροφορίες που έχουν χαθεί όταν αυτά κακοποιούνται με γρατζουνιές κ.α, αλλά σε περιπτώσεις εκτενούς φθοράς, δεν μπορεί να λειτουργήσει, γι αυτό καλό είναι να προσέχουμε για να έχουμε. Για το θέμα της συσκευής τώρα πρέπει να πούμε ότι η συνηθέστερη βλάβη είναι να μην μπορεί να εκπέμψει σωστά την φωτεινή δέσμη, ή να μην μπορεί να διαβάσει σωστά το φωτοκύτταρο υποδοχής, οπότε όταν εισάγουμε κάποιο δίσκο στη συσκευή, δεν έχουμε αντίδραση και αποτέλεσμα από αυτήν. Αυτό τις περισσότερες φορές συμβαίνει λόγω παρουσίας σκόνης και αντιμετωπίζεται (όχι πάντα) με τη χρήση ενός ειδικού CD καθαρισμού. Όπως και να έχει όμως, οι συσκευές αυτές σήμερα κοστίζουν από 15€ και η αντικατάστασή τους είναι πολύ εύκολη, οπότε μην προβληματίζεστε.

Ρωτήστε μας

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με το Drive του υπολογιστή σας ή με οποιοδήποτε άλλο part, αν δεν λειτουργούν σωστά τα Windows και θέλετε επανεγκατάσταση ή αναβάθμιση σε νεώτερη έκδοσή, ή αν σας λείπει κάποια εφαρμογή, ελάτε σε μας. Κατασκευάζουμε και επισκευάζουμε υπολογιστές, εγκαθιστούμε λειτουργικά και εφαρμογές, εύκολα, γρήγορα και οικονομικά! Επικοινωνήστε μαζί μας ή πάρτε μας τηλέφωνο 6970705839 αν είναι κάτι επείγον και θα λύσουμε το πρόβλημά σας άμεσα! Οπτικά μέσα CD-DVD drive και πιθανές βλάβες

Οπτικά μέσα CD-DVD drive και πιθανές βλάβες RedRoundedButton Αναλαμβάνουμε να εγκαταστήσουμε τον νέο υπολογιστή σας, από όπου και αν τον έχετε αγοράσει, καθώς και τα τυχών περιφερειακά του, (εκτυπωτή, scanner, ηχοσύστημα, web camera κλπ), να σας κάνουμε την πρώτη σύνδεση (ασύρματη ή ενσύρματη) και την παραμετροποίηση στο Internet, αλλά και να σας εκπαιδεύσουμε στη χρήση του υπολογιστή και στη λειτουργία των προγραμμάτων που σας ενδιαφέρουν και με τα οποία θέλετε να εργαστείτε.Επικοινωνήστε μαζί μας για ενημέρωση, καλέστε μας στο 6970705839 αν είναι κάτι επείγον, ή πατήστε το κουμπί αριστερά να μεταβείτε στη σελίδα μας ‘αρχική εγκατάσταση και εκπαίδευση’, για περισσότερη ενημέρωση.

Οπτικά μέσα CD-DVD drive και πιθανές βλάβες shadow4

Οπτικά μέσα CD-DVD drive και πιθανές βλάβες

Οπτικά μέσα CD-DVD drive και πιθανές βλάβες