Σκληρός δίσκος, πώς λειτουργεί και γιατί χαλάει

Χρήση

Σκληρός δίσκος, πώς λειτουργεί και γιατί χαλάει backupΟ σκληρός δίσκος είναι το part του υπολογιστικού συστήματος, μέσα στο οποίο αποθηκεύονται τα δεδομένα μας και όχι μόνο. Εκεί βρίσκεται αποθηκευμένο και το λειτουργικό σύστημα (windows, linux, mak κλπ), αλλά και οι διάφορες εφαρμογές, (προγράμματα), με τα οποία διεκπεραιώνουμε τις διάφορες εργασίες μας. Όταν ξεκινάμε τον υπολογιστή μας, λειτουργεί ένα σύστημα εισόδου-εξόδου, το BIOS, το οποίο είναι αποτυπωμένο σε μια μνήμη τύπου flash, που βρίσκεται σε ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα, επάνω στη μητρική πλακέτα. Αυτό το σύστημα, αφού ελέγξει και βρει σωστά, όλα τα περιφερειακά συστήματα, αμέσως μετά αναλαμβάνει τη μεταφορά τμημάτων του λειτουργικού, από το σκληρό δίσκο, στην κεντρική μνήμη (RAM), ώστε να ξεκινήσει ουσιαστικά ο υπολογιστής να λειτουργεί. Μόλις συμβεί αυτό, τότε λέμε ότι ο υπολογιστής έχει τελειώσει το φόρτωμα και είναι έτοιμος να εκτελέσει τις εντολές μας.

Λειτουργία

Από το σημείο εκείνο και μετά, ό,τι βλέπουμε να εκτελείται στην οθόνη μας, υπάρχει μέσα στο σκληρό δίσκο. Αν ο σκληρός δίσκος αστοχήσει, οΣκληρός δίσκος, πώς λειτουργεί και γιατί χαλάει WD1003FZEX υπολογιστής σταματάει στην μαύρη οθόνη που κάνει post τα χαρακτηριστικά του BIOS και στο τέλος εμφανίζει ένα μήνυμα που λέει ‘δεν μπορώ να βρω το λειτουργικό σύστημα’, και μένει εκεί!!!

Αυτά τα λέμε για να καταλάβουν όλοι τι σημαίνει ο σκληρός δίσκος για τον υπολογιστή μας. Καί τώρα ας περιγράψουμε τη δομή του. Ο δίσκος είναι ένα block από 7 ή 8 μαγνητικούς δίσκους, οι οποίοι βρίσκονται ο ένας επάνω από τον άλλον, ενώ μεταξύ τους κινούνται οι κεφαλές εγγραφής και ανάγνωσης δεδομένων. Οι δίσκοι αυτοί περιστρέφονται με 7200 στροφές το λεπτό (συνήθως). Όταν ζητήσει ο χρήστης από την CPU κάποιο αρχείο ή την εκκίνηση κάποιου προγράμματος, τότε ένας ελεγχτής κυκλοφορίας, μέσω της RAM φέρνει τα συγκεκριμένα δεδομένα από το δίσκο στη CPU για επεξεργασία και προβολή στην οθόνη.

Όπως μπορείτε να καταλάβετε ο σκληρός δίσκος είναι κατασκευασμένος από μηχανικά μέρη, όπως μικροσκοπικά ρουλεμάν, μοτέρ που κινεί τους δίσκους, μοτέρ που κινεί τους βραχίονες των κεφαλών, κλπ. Ό,τι είναι μηχανικό και κινείται συνέχεια, φυσικό είναι, κάποια στιγμή να χαλάσει. Οι αιτίες πολλές φορές βρίσκονται και πέραν του φυσιολογικού. Μπορεί δηλαδή ο δίσκος μας να αστοχήσει όχι μόνο από υπερβολική χρήση, αλλά και από υπερθέρμανση, από αυξομειώσεις της τάσης του ρεύματος, κραδασμούς, ή ακόμα και από την υγρασία του χώρου.

Βλάβες και πρόληψη

Σκληρός δίσκος, πώς λειτουργεί και γιατί χαλάει external-diskΆλλες φορές ο δίσκος μας προειδοποιεί, ότι θα χαλάσει, είτε κάνοντας θόρυβο είτε δημιουργώντας αστάθειες, ενώ άλλες φορές μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί, εντελώς ξαφνικά. Η γνώμη μας είναι, ο δίσκος να αντικαθίσταται προληπτικά, ώστε να μην κινδυνεύουν να χαθούν τα δεδομένα μας. Μια πολύ καλή λύση είναι και η χρήση των νέων σκληρών δίσκων SSD οι οποίοι είναι τύπου FLASH απολύτως ηλεκτρονικοί, χωρίς μηχανικά μέρη, με μεγαλύτερη διάρκεια ,ζωής, με ελάχιστη κατανάλωση ρεύματος, και με ταχύτητα έως και 10 φορές πιο γρήγοροι από τους κλασικούς μηχανικούς δίσκους και με μηδενική θερμοκρασία. Το μόνο μειονέκτημα είναι η υψηλή τιμή τους, αλλά πραγματικά αξίζουν τα λεφτά τους. Οι πιο σημαντικοί κατασκευαστές σκληρών δίσκων είναι οι: Toshiba, Hitachi, Verbatim, Seagate, Samsung, Western Digital, Asus, κ.α.
Αν διαπιστώσατε κάποια αστάθεια είτε παρατηρείτε ασυνήθιστους θορύβους, ή ο υπολογιστής σας σταματάει μόλις κάνει post τα BIOS, ελάτε σε εμάς. Εύκολα γρήγορα οικονομικά και με απόλυτη ασφάλεια, αντικαθιστούμε τον παλιό σας δίσκο με έναν καινούργιο, κατάλληλο για τις δικές σας ανάγκες.  Σκληρός δίσκος, πώς λειτουργεί και γιατί χαλάει

Ρωτήστε μας

Αν σας προβληματίζει η επιλογή του υλικού, για τον νέο σας υπολογιστή, ή ο τρόπος που θα αναβαθμίσετε κάποιον υπολογιστή που ήδη έχετε, είτε με μια καινούργια κάρτα γραφικών, είτε με οποιοδήποτε άλλο part, ελάτε σε εμάς. Μπορούμε να επισκευάσουμε να κατασκευάσουμε να αντικαταστήσουμε αλλά και να ρυθμίσουμε τον υπολογιστή σας ή την κάρτα γραφικών σας, εύκολα γρήγορα και με ασφάλεια. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω mail, ή πάρτε μας τηλέφωνο 6970705839 αν πρόκειται για κάτι επείγoν 

Σκληρός δίσκος, πώς λειτουργεί και γιατί χαλάει RedRoundedButton Αναλαμβάνουμε να εγκαταστήσουμε τον νέο υπολογιστή σας, από όπου και αν τον έχετε αγοράσει, καθώς και τα τυχών περιφερειακά του, (εκτυπωτή, scanner, ηχοσύστημα, web camera κλπ), να σας κάνουμε την πρώτη σύνδεση (ασύρματη ή ενσύρματη) και την παραμετροποίηση στο Internet, αλλά και να σας εκπαιδεύσουμε στη χρήση του υπολογιστή και στη λειτουργία των προγραμμάτων που σας ενδιαφέρουν και με τα οποία θέλετε να εργαστείτε.Επικοινωνήστε μαζί μας για ενημέρωση, καλέστε μας στο 6970705839 αν είναι κάτι επείγον, ή πατήστε το κουμπί αριστερά να μεταβείτε στη σελίδα μας ‘αρχική εγκατάσταση και εκπαίδευση’, για περισσότερη ενημέρωση.
Σκληρός δίσκος, πώς λειτουργεί και γιατί χαλάει shadow4

Σκληρός δίσκος, πώς λειτουργεί και γιατί χαλάει

Σκληρός δίσκος, πώς λειτουργεί και γιατί χαλάει